Новини

Стартира проект за ремонт и реконструкция на читалището в с. Яребична

23.03.2021

Стартира проект „Ремонт и реконструкция на съществуващо читалище в УПИ V-1, кв. 11, по плана на с. Яребична, община Аксаково“ по процедура МИГ Девня – Аксаково - Мярка 7.2. „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“, финансиран по ПРСР чрез ВОМР — Водено от общностите местно развитие. Проектът стартира на 08.07.2020 г. и е с продължителност 36 месеца.

Проектът включва ремонт и реконструкция на сградата на читалището в с. Яребична, която е построена през 50-те години на миналия век и представлява масивна постройка със застроена площ 145,50 кв.м. В сградата са разположени входно предверие, зрителна зала, сцена и съблекалня. За съблекалнята е осигурен самостоятелен външен вход. От входното предверие с дървена стълба се достига до частично второ ниво, представляващо балкон към зрителната зала. В сградата няма изграден санитарен възел. Конструкцията е съставена от масивни стени, частично каменни и тухлени със средна дебелина от 50 см. Подовата конструкция е дървена, а покривът е скатен с дървен гредоред и покритие от керемиди. Дограмата е дървена - морално остаряла, фасадите на сградата са обработени с циментова пръскана мазилка. Предвижда се извършване реконструкция на покрива и подмяна на покривното покритие; подмяна на дограмата и полагане на топлоизолация по фасадите, в съответствие с проект за енергийна ефективност; обособяване на санитарен възел; комплекс от строителни дейности за вътрешно обновяване на помещенията.

Проектното предложение "Ремонт и реконструкция на съществуващо читалище в УПИ V-1, кв. 11, по плана на с. Яребична, общ. Аксаково" има за цел повишаване качеството на живот, възтановяване и съживяване на недостатъчно развитото населено място – с. Яребична, община Аксаково чрез ускоряване на икономическия, социален и териториален потенциал. Целта е насочена към повишаване качеството на живот и осигуряване на устойчиво и екологично развитие чрез подобряване физическата и жизнена среда в населеното място. Чрез обновяване на читалището и привеждането му към съвременните изисквания за сгради за обществено обслужване на населението, да се осигури: Допълване на материално-техническата база на културна инфраструктура в община Аксаково; Устойчиво и интегрирано развитие на населението; Социално включване и равен достъп на групите в неравностойно положение. Чрез реализиране на проекта ще се съдейства за подобряване на социалните услуги и съответно ще се повиши качеството на живот. Инвестициите свързани с културната инфраструктура са основен фактор за регионална конкурентност, запазване на културно-историческото наследство на региона и предаването му на идните поколения. Основната цел заложена в плана за развитие на Община Аксаково 2014-2020г. е: Община Аксаково – привлекателна за живот, бизнес и отдих, с развити конкурентноспособни лека промишленост, туризъм и селско стопанство;осигуряваща сигурност, чиста околна среда и висок жизнен стандарт на своите граждани; привличаща младите хора, инвеститори и туристи. За да бъде едно населено място устойчиво и конкутентоспособно то трябва да осигури адекватни условия за живот, образование, културни изяви, бизнес и отдих. Културната инфарструктура е част от облика на сравнително добре развиващата се икономика на община Аксаково. Реализирането на проектното предложение се явява свързваща дейност и ще допълни ефекта от всички дейности по обновяване на културната инфраструктура, извършвани преди стартирането на проекта. Естествено е да се търсят различни иновативни подходи за решаването на конкретните проблеми, за осмисляне на досегашната стратегия за културната инфраструктура в община Аксаково на търсене на интегративни подходи, ефективност и т.н. За да се постигне оптимален резултат от изпълнението на проектното предложение не е нужно само обновяване и преоборудване на материалната база, обновената и преоборудвана културна инфраструктура да бъде база за развитие на читалищата, културните домове и библиотеките на територията на община Аксаково. Реализацията на проект „Ремонт и реконструкция на съществуващо читалище в УПИ V-1, кв. 11, по плана на с. Яребична, общ. Аксаково” ще осигури по-добри условия за провеждане на повече културни мероприятия и привличане на повече участници при организирането им.


  Back